Hard Style Barber

De Flattop

Een strak kapsel dat aandacht trekt.

Dit kapsel werkt voor atleten, advocaten en militaire types. Eigenlijk voor iedereen die van een goed kort kapsel houdt maar meer stijl zoekt dan een eenvoudige “alles 1 lengte” kapsel. 

De lange variant van dit kapsel heet “blockhead” deze lijkt niet terug te komen en doet meer denken aan de jaren 80.

En ik draag dit kapsel zelf ook vaak.

Hierboven de flattop varianten afgebeeld. Herken je ze?

Losse Flattop: De bovenzijde is wel plat maar niet horizontaal. De bovenzijde is doorgaans ook nog eens in een losse boog geknipt. 

Flattop Boogie: Uniek kapsel waarbij het haar op de zijkant langer is dan de flattop zelf. Met deze variant wordt de flattop iets schuin gezet. De flattop boogie hierboven afgebeeld is geknipt door Schorem in Rotterdam. 

Flattop Hawk: Een kruizing tussen een Flattop en Hawk cut. Veel gevraagd. De zijkanten gaan gedeeltelijk kaal en achter is een V zichtbaar in het haar. 

Horseshoe Flattop: De flattop gaat maximaal kort waardoor midden bovenop het hoofd wordt kaal geschoren. Dit geldt ook voor de achterkant en zijkant. Gezien van boven geeft dit een “hoefijzer”. Loop je om de persoon heen dan oogt dit super strak. Het kale centrum is dan niet zichtbaar. (Plaat hierboven afgebeeld komt van internet)

Verlengde Flattop: Deze variant is wat langer en het haar midden bovenop het hoofd gaat niet korter dan 3 tot 5 mm. Hierdoor oogt dit niet kaal. Zijkanten kan hierdoor worden gevarieerd van strakke fades tot een gedekte look. Twijfel je of een flattop jouw staat? Ga voor deze variant. Na ongeveer 2 weken is deze al uitgegroeid. 

Klassieke Flattop: Deze variant ligt tussen de horseshoe en verlengde flattop in. Wel kort midden bovenop maar geen kale look. 

Mannelijk

De flattop oogt strak en stoer vanwege alle rechtlijnen. Strakke zijkanten en bovenkant gaat eigenlijk in tegen de conventionele kapper-regeltjes. We associeren deze rechte lijnen met mannelijkheid. Dit is niet veel anders dan rechte kaaklijnen en brede kaak structuur dat hetzelfde doet. Dit maakt dat dit kapsel met name zo goed werkt bij mannen. 

Belangrijk is dat de flattop goed strak wordt geknipt voor het effect. Precisie werk hierin maakt het verschil. Je zit al snel bijna een uur in de stoel. 

Een flattop communiceert: Zaken op orde, kracht en onafhankelijkheid. 

Een stukje geschiedenis

Ooit populair in 1950 binnen de U.S. en daarna verdwenen door de wat langere kapsels. Werd geknipt door de meester barbiers van de tijd die beschikte over één van de eerste elektrische tondeuses. 

In 1980 en 1990 kwam dit kapsel weer even terug op. Met name gecombineerd met de langere variant wat het meer disco /punk maakte. Dit werd dan ook de blockhead genoemd. 

Vanaf 1960 werden de kapsels langer en kwam de “Flattop Boogie”. Erg populair in die tijd. Rechts een advertentie uit een jongensblad genaamd “Boys Life” uit 1961. 

 

Komt de flattop terug?

Hoewel het minder lijkt te zien is in het straatbeeld is dit toch een tijdloos kapsel. Zoals met zoveel dingen wordt het gecombineerd met andere kapsels zoals de Quiff en de Pompadour. Hiernaast is een cross-over stijl tussen de flattop en de pompadour.

Kortom, de flattop is niet weg.. de meeste herkennen het kapsel alleen niet meer terug.

Styling

De flattop moet goed recht staan voor het effect. Een sterke en vette pomade werkt goed. De vettigheid verdikt het haar dat het effect wat de flattop ook nog eens versterkt.

In mijn barbiershop gebruik ik hiervoor de pink Reuzel afkomstig van Schorem uit Rotterdam. 

Ik verkoop deze ook dus je kan meteen thuis aan de slag als je dat wilt.  

De flattop nu

Steeds vaker wordt ik gevraagd deze te knippen. Inmiddels is dit opgelopen tot minimaal 2x per week. De populariteit neemt toe maar zo ook de variaties. Zowel in lengte als met verschillende zijkanten en stijlen.

Dit kapsel is altijd leuk om te knippen. Ik zie iemand totaal transformeren. Dit is een iconisch kapsel dat zeker hoofden draait en aandacht trekt. Ik denk dat dit ook wel zo zal blijven. 

 

Twijfel je of dit kapsel wat voor je is? 

Ik zou zeggen, probeer het gewoon. Start met de verlengde flattop. De kortere stijlen kun je daarna altijd nog wel proberen. Zijkanten hoeven ook niet kaal in deze stijl en toch krijg je al goed te zien wat het voor je doet. De verlengde flattop heeft het nadeel dat deze ook wat sneller is uitgegroeid. Ongeveer 2 weken al. Dat maakt deze variant een mooie instapper.

Knipt Barbier Erwin dit ook?

Jazeker, klik hieronder op “Maak een Afspraak”.. ik zie je snel! 

De echte klassieke flattop is iconisch. Maar hoe reageert de wereld daar nu op?

(Voor anonimiteit zijn sommige namen onjuist) 

Logo
Jouw barbier

En wel zo netjes om de bronnen ook te vermelden: 

Flattop Boogie: Schorem. Haarsnijder & Barbier – Old school 

Flattop Boogie achterzijde: Valerronn Instagram

KERST! ..... Extra Open

Jazeker! Ook dit jaar zal ik in december in aanloop naar kerst ook overdag open zijn! 

Vanwege mijn reguliere werk weet ik nog niet precies welke dagen dit gaan zijn. Vandaar dat je nu nu nog waarschijnlijk ziet dat je pas in januari terecht kan. 

Goed nieuws! Dat zal niet kloppen! 

Schrijf je in op de last minute spot email lijst en de nieuwsbrief zodat je meteen op de hoogte bent zodra de extra dagen bekend zijn. 

Dit is niet de last minute vrije plaats email: Deze is hier te vinden.