Hard Style Barber

De Baard

Hier een korte post over hoe ik met baarden om ga en vooral waarom. Om dit te begrijpen neem ik je eerst even mee naar wat ik heb meegemaakt. 

 

Mjin grootste angst....

Ik ben op vakantie en dan vind ik het altijd leuk om naar een barbier te gaan. Ervaren hoe hun het doen! Elke barbier is anders en heeft een eigen unieke stijl. Super leuk om te proberen. 

Vanuit mijn hotelkamer zoek ik een “Pro Barbershop”. Ik vind ongeveer de duurste die er is en met vol goede moed ga ik op pad! Dit wordt leuk! 

Ik kom daar aan en ga in de stoel zitten. Op de vraag hoe ik het wil hebben antwoord ik: “Maak het maar netjes”. 

Dit was echt de laatste keer dat ik zoiets zou zeggen tegen een barbier. 

De barbier knikt vriendelijk en zet mij achterover. Daarna pakt hij een klein handdoekje en legt dit netjes over mijn ogen heen. 

Ik lig nu geprepareerd klaar, de behandeling gaat beginnen.

Had ik er trouwens op gelet of hij zelf een grote baard heeft? Weet deze barbier eigenlijk wel wat “netjes” betekent voor een grote baard?

"We gaan alles mooi maken!"

Enfin.. het is te laat voor die gedachte. Even diep in en uit ademen, tijd om te ontspannen. De muziek is wel lekker, beetje country achtig. 

In de achtergrond hoor ik wat gerommel en al snel hoor ik een doffe “klik” gevolgd door het lage motor geluid van een tondeuse. Duidelijk een “zwaar motor” model. Zal wel goed gaan toch? 

Nog even het gevoel van een kam door je baard terwijl het motor geronk dichter bij komt.

Ik probeer te ontspannen terwijl het gebonk van mijn hart langzaam omhoog gaat en ik het steeds warmer krijg.  

De kam komt nu onder mijn baard bij mijn kin en ik voel het koude plastic tegen mijn huid aan worden gezet. Mijn lichaam weet al wat er nu gaat gebeuren terwijl mijn verstand mij probeert te vertellen: “Je ligt bij een professionele barbier, wat kan er nou fout gaan? RELAX!”

Ik wil iets zeggen maar mijn adem stokt, mijn keel is droog en door mijn angst lijk ik bevroren. 

Nu voel ik dat er iets “zwaars” tegen de kam wordt gezet, het motor geluid verhoogd iets in toonhoogte. Ik voel een gewicht langs de kam glijden terwijl ik ineens een veel koudere lucht voel rond mijn hals. 

Een heel licht gewicht voel ik vervolgens in mijn schoot in rollen. 

Kalm zegt de barbier: “We gaan alles mooi maken!” 

Mijn ogen worden licht vochtig en mijn hartslag gaat nu dalen. Het lot van mijn baard is mij nu duidelijk. De komende maanden wordt “damage-control”. 

De tondeuse raast door afwisselend van toon op de motor. Ik voel steeds meer haar op mijn borst vallen en daarna rollend naar beneden gaan. Strook naar strook wordt de lucht rond mijn kin en wangen kouder.  Elke pas snijdt door mijn hart en doet pijn aan mijn oren. Bijna of ik gevoel heb ontwikkeld in mijn baardharen. 

De motor stopt.. het is voorbij. Ik adem weer, gelukkig is er niet nog meer af. Het kan altijd erger. Even hoor ik de barbier weglopen …

…en komt daarna weer terug. 

Opnieuw een klik en wederom een motor geluid, ditmaal hoger van toon. 

Kort daarna krijg ik te maken met het directe staal van de trimmer rond mijn hals. De trimmer glijd omhoog en ik poog mijn hoofd wat verder achterover te leggen om te voorkomen dat hij te hoog gaat, alsof ik snak naar adem in stijgend water. 

De kussen op het hoofdsteun van de barbierstoel is stevig en drukt nu steviger tegen mijn achterhoofd.. ik heb het gevoel dat ik met mijn rug tegen een muur sta en geen kant op kan. Een niet vrijwillige snoei beurt van mijn baard. 

Het vrolijk klinkend motortje zoemt er op los en lijkt geen enkele moeite te hebben met het al korte vachtje waarvan ik gehoopt het dat ik dit mocht houden. Ik voel lichte prikkels van kort haar over mijn hals dansen. Afscheid nemen doet pijn.  Het staal van de trimmer schuift rustig helemaal omhoog tot de kaaklijn. Jawel, ik ben op weg naar “poedel”. 

Moraal: Zeg nooit tegen een barbier: “Maak mijn baard maar netjes” tenzij hij zelf een grote baard heeft. “Netjes” is een relatief begrip en kan van alles betekenen. 

Het offer van deze les...

Voor

En daar sta ik dan.. een opgeknipt kort getrimde poedel. Met een sip gevoel ben ik terug op mijn hotelkamer. Ik kan nauwelijks geloven hoeveel eraf is. 

Na

Zo, nu ken je mijn verhaal. Dit is echt mijn grootste angst in de stoel van een barbier. Sindsdien ben ik altijd zeer expliciet en nauwkeurig in mijn baard aanwijzingen bij een barbier. Het is daarna ook nooit weer gebeurd. Een dure les! 

Hoe vaak ik wel niet baardmannen hoor zeggen: “Je kan het maar beter zelf doen!”. 

Geen twee barbieren zijn gelijk. En mijn fout is natuurlijk geweest dat ik er vanuit ging dat mijn term van “netjes” voor iedereen hetzelfde betekent. Ik ben zeker niet slecht geknipt en het was een uitstekende barbier. 

Elke barbier knipt naar een eigen stijl. Ik zal je laten zien wat de mijne is. 

De "Barbier Erwin" Baard stijl

Ik hou van grote zware baarden.. vol waarbij de kaaklijn nog breder wordt.

Dit heet ook wel “zwaar geknipt”, of zoals de amerikanen het zeggen “A heavy cut”. 

Hieronder zie je hoe dat eruit ziet. 

Normaal baard model

Een "Barbier Erwin" Baard model

De achterzijde van de baard hou ik dus veel voller en  langer. Die achterzijde van de baard noemt men ook wel  “de ballen” van de baard. En de ballen van  “Barbier Erwin” zijn zwaar ingedaald. (Ik kon het niet laten, super slechte grap)

Voor mij maakt dit het verschil tussen “gewoon” en echt “hard style” mannelijk. 

Natuurlijk kan ik een hoge nek lijn knippen en je helemaal kort trimmen als je dat wilt. Maar dat zal je heel expliciet moeten aangeven. Zeg je tegen mij  “netjes” dan wordt de baard, groot, zwaar, vol en krachtig. Precies zoals de man zou moeten zijn! 

Nu weet je hoe het komt dat ik een baard knip zoals ik het knip. We worden allemaal gevormd door onze ervaringen. 

Was dit herkenbaar voor jou? Zoek jij zelf ook altijd naar een “Barbier met baard”? Heb jij wel eens gezegd: “Maak maar netjes?” Zou je dat nog steeds doen na het lezen van deze blog? 

Ik hoop dat je een beetje met mij mee kon leven tijdens mijn “baard slachting” en heb kunnen lachen om het eind resultaat. Dat heb ik achteraf ook gedaan… nou ja… echt veeeel later toen ik mijn baard weer terug had. Dit heeft ruim een jaar geduurd. 

Naast een baard zie je mij regelmatig ook met een flattop lopen. Een van mijn favoriete kapsels om te knippen en te dragen. Lees ook mijn flattop blog post en leer alles over dit kapsel. 

De gebruikte foto’s van de “Barbier Erwin” baardstijl is niet mijn eigen werk. Deze heb ik gevonden op internet omdat hier zo goed te zien is hoe de twee baardstijlen verschillen. (Ik knip niemand opzettelijk twee keer) Ik vind het altijd lastig om te achterhalen wie de echte maker is. Laat het mij weten als dit jouw foto’s zijn dan zal ik een dank link opnemen in deze pagina. 

KERST! ..... Extra Open

Jazeker! Ook dit jaar zal ik in december in aanloop naar kerst ook overdag open zijn! 

Vanwege mijn reguliere werk weet ik nog niet precies welke dagen dit gaan zijn. Vandaar dat je nu nu nog waarschijnlijk ziet dat je pas in januari terecht kan. 

Goed nieuws! Dat zal niet kloppen! 

Schrijf je in op de last minute spot email lijst en de nieuwsbrief zodat je meteen op de hoogte bent zodra de extra dagen bekend zijn. 

Dit is niet de last minute vrije plaats email: Deze is hier te vinden.